Varför stannar inte elbilar i USA:s flotta lika länge som bensinmodeller?

En ny studie tyder på att elbilar inte stannar i den amerikanska flottan så länge som bensinbilar och lastbilar, vilket kan vara ett problem för att minska utsläppen från verkliga flottor.

Medelåldern för lätta fordon i USA har nått den högsta någonsin på 12,5 år, enligt S&P Global Mobility, men medelåldern för elbilar i flottan är bara 3,6 år, upp från 3,7 år 2022. Det är resultatet av den senaste ökningen av försäljningen av elbilar (Tesla Model S var inte ens till salu för 12,5 år sedan), den skapar fortfarande hinder för överkomliga priser genom att hålla priserna på begagnade elbilar relativt höga.

Kanske mer oroande, studien fann att medan nya elbilsregistreringar har ökat avsevärt, lämnar elbilar också flottan snabbare än bensinbilar.

Chevrolet Spark EV från 2015

S&P Global Mobility uppskattar att nästan 758 000 nya elfordon kommer att registreras fram till 2022, en ökning med 58 % jämfört med föregående år. Men av de nästan 2,3 miljoner elbilar som registrerats i USA mellan 2013 och 2022, har cirka 6,6 % lämnat flottan, medan cirka 5,2 % av andra fordonstyper har lämnat flottan under samma period, enligt en studie.

Studien tyder inte på varför elbilar lämnar flottan snabbare, men det beror förmodligen inte på batteriförsämring eller hållbarhet. En färsk studie av Recurrent, som säljer batteristatusrapporter för begagnade elbilar, fann att endast 1,5 % av 15 000 elbilar behövde utbytesbatterier på grund av nedbrytning. Så det är inte troligt att batteriförsämring kommer att stoppa din elbil.

Försäkring kan vara problemet, eller en del av det, eftersom försäkringsbolag är alldeles för glada över att skriva av elbilar helt och hållet snarare än att reparera dem, särskilt när det gäller batteriet eller till och med mindre översvämningsskador.

Nissan Leaf från 2014

Nissan Leaf från 2014

Tillverkare har också erbjudit fler återköpserbjudanden relaterade till elbilar i vissa situationer – från Toyota bZ4X-hjul som faller av till de som inte vill vänta på ett nytt Chevrolet Bolt EV-batteri under en långvarig återkallelse på grund av brandproblem. Vissa elbilar kan ha tagits till andra marknader också, men det är oklart om det är mer än en försumbar faktor.

Så även om gränser för nedbrytning av elbilsbatterier kan hjälpa, kommer ansträngningar som gör att paket och moduler lättare kan repareras sannolikt att hålla fler elbilar på vägen. Det är dock oklart om biltillverkare kommer att stödja det, eftersom det innebär att de tappar greppet om diagnostisk programvara. Tesla har historiskt sett varit särskilt strikt med oberoende mekaniker som velat reparera eller trimma sina bilar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *