Skoda utvecklar nästa generations VW Group ICE-drivlinor

Medan vissa varumärken inom Volkswagen Group lämnar förbränningen inom tio år finns det fortfarande liv i den gamla bensinmotorn.

tjeckiskt dotterbolag Skoda meddelade att det leder utvecklingen av den nya EA 211-serien av förbränningsmotorer för hela Volkswagen-koncernen, med kraftenheterna som kommer att användas i 50 modelllinjer för sju märken inom Volkswagen-koncernen.

EA 211-serien, som först började tillverkas vid Skodas Mladá Boleslav-fabrik 2012, är en modulär motorfamilj som kan ha tre eller fyra cylindrar och en cylindervolym på 1,0 till 1,6 liter. För närvarande täcker dessa motorer ett ”effektspektrum” från 48kW till 115kW.

Dessutom kan dessa enheter drivas på bensin, komprimerad naturgas (CNG) eller etanol. Mildhybrid och plug-in hybridvarianter finns också tillgängliga.

MPI-versioner av dessa motorer är naturligt sugande enheter med indirekt flerpunktsbränsleinsprutning. Även om den inte säljs i Australien, är 1,0 MPI en vanlig motor i Skodas minsta och mest prisvärda utomeuropeiska modeller, som Fabia.

TSI står för Turbocharger och är gruppen av EA 211-enheter som skulle vara bekanta för många befintliga VW Group-kunder i Australien.

Bensinmotorerna 1.0 TSI och 1.5 TSI används i allt från Fabia, Kamiq och Scala till VW Polo och T-Cross i Australien, och finns i större modeller som Golf, Octavia, Tiguan och vissa Audi-linjer utomlands.

1,4 TSI som används i koncernens laddhybrider – som Cupra Leon och Formentor VZe-varianter – ingår också i denna familj.

”Att ta ansvar för utvecklingen av hela EA 211-motorprogrammet är en bekräftelse på Škodas höga tekniska expertis”, säger Johannes Neft, Skodas styrelseledamot för teknisk utveckling.

”Samtidigt understryker detta betydelsen av varumärket Škoda inom hela Volkswagen-koncernen, eftersom motorerna i denna serie används i 50 modelllinjer från sju av dess varumärken.”

Tidigare har Skoda lett utvecklingen av naturligt aspirerade MPI-versioner av EA 211-serien, men har nu även tagit ansvar för framtida versioner av TSI-turbomotorerna.

Utöver det har Skoda också spelat en viktig roll i utvecklingen av trumbromsar för hela VW-gruppen, och utvecklat nästa generations Volkswagen Passat tillsammans med sin nya Superb i Mladá Boleslav.

Enligt företagets pressmeddelande kommer ingenjörer i Mladá Boleslav ”fortsätta att förbättra och anpassa dessa motorer till behoven och reglerna på dussintals globala marknader”.

”Syftet är att utveckla ännu mer kraftfulla och ekonomiska motorer med lägre emissioner, med tonvikt på maximal tillförlitlighet”, tillägger Skoda.

Även om det inte finns något fast releasedatum för denna nästa iteration av EA 211-motorfamiljen, förväntar vi oss att nästa generation av VW Group-produkter kommer att introducera de senaste versionerna av dessa drivlinor på global skala under de kommande 12-18 månaderna.

När det gäller Australien har Volkswagen Group misslyckats med att masstillverka de senaste, mest effektiva versionerna av dessa motorer, även om de har droppat ner i specifika fall.

Till exempel erbjuder VW Golf eTSI-varianter av 1,0 TSI och 1,5 TSI turboladdade bensinmotorer på andra marknader med 48V mildhybridstöd, samt två 1,4 TSI laddhybrider i form av 150kW eHybrid och 180kW GTE, även om Australien har fastnat på en äldre 1.4 TSI över kärnområdet.

1,5 TSI mildhybriddrivlinan har dock hittat sin väg Down Under i Audi A3 35 TFSI, medan Skoda Kamiq och Scala båda erbjuder bensinmotorn 1,5 TSI som inte är MHEV, liksom Audi A1 35 TFSI.

1.0 TSI är en ganska vanlig enhet i det australiensiska sortimentet, som erbjuds i Audi A1, Skoda Kamiq, Volkswagen Polo och T-Cross.

Med australiensiska bränslestandarder som kommer att förbättras till nuvarande europeiska petroleumkvaliteter i slutet av nästa år och ny lagstiftning kring utsläppsmål i Australien, kan vi se fler av dessa nya drivlinor gå till Australien under de kommande 12-18 månaderna.

Till exempel har Volkswagen-märket bekräftat sin avsikt att ta med modeller från sitt plug-in-hybridsortiment till Australien från 2024 – den uppfräschade Touareg R, nästa generations Tiguan och den ansiktslyftade Golf GTE är alla på listan.

MER: Överflöd av färska produkter kommer till Skodas utställningslokaler 2024

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *