Möt Skottlands robusta nya elektriska 4×4-fordon

Efter förra årets avtäckning av vad den kallar ”världens mest kapabla, helt elektriska 4×4”, har den skotska elbilen (EV) startup Munro fordon har avslöjat en lika tuff pickup-variant.

Liknande i design och kapacitet som MK_1 SUV, den enkelt namngivna Skaffa MK_1 kommer att ha en öppen bakre säng som rymmer en europall.

Pickupen kan bära 1 050 kg och bogsera upp till 3 500 kg i sin högsta prestandaspecifikation, indikerad av den gula karossfärgen.

Du kan välja mellan två drivlinor: en elmotor på 220 kW/600 Nm i Utility- och Range-varianterna och en motor på 280 kW/700 Nm i den högsta prestandaklassen.

I båda konfigurationerna leds kraften genom en tvåväxlad växellåda med låg utväxling och en centrallåsdifferential.

MK_1 har även stela axlar fram och bak.

Strömmen kommer från ett batteri på 61,2 kWh eller 82,4 kWh, beroende på variant.

Enligt Munro spurtar den kraftiga pickupen i Performance-skena från 0-100 km/h på drygt fem sekunder.

Batteriet på 82,4 kWh på Performance- och Range-modellerna kan laddas från 15 till 80 procent på 36 minuter när det är anslutet till en 100 kW DC-laddare.

Räckvidden för detta större batteri är mellan 245 och 306 km, beroende på terräng, och kan ge upp till 16 timmars terrängkörning på en enda batteriladdning.

Munro riktar sig initialt till tunga industrier som gruvdrift, konstruktion, jordbruk och försvar för sina fordon, i hopp om att hjälpa kunder att nå sina mål för att minska koldioxidutsläppen från sina kommersiella flottor.

Priserna för pick-upen börjar från £49,995 (AU$93,600), och Performance förväntas prissättas på samma sätt som samma specifikation för den ursprungliga lastbilen, till £69,995 (AU$131,000).

Leveranserna kommer att börja i början av 2024 och Munro har redan registrerat mer än 200 beställningar, vilket uppfyller sin produktionskapacitet fram till 2025.

”Detta representerar en betydande global marknadsmöjlighet och en som vi, tillsammans med våra finansiella partners, är redo att till fullo utnyttja när vi tar nästa strategiska steg och går in i förproduktionsprototypfasen,” säger Munro VD och medgrundare Russell Peterson.

Munro säger att tre av dessa order kommer från Financial Times Stock Exchange (FTSE) 100 företag och 10 från FTSE 250 företag.

På tal om Munros filosofi att tillverka fordon avsedda för 50 års tjänst, sa Mr. Peterson: ”Våra fordon är designade och utvecklade utan kompromisser baserat på principer om rent skiffer som är obegränsade av befintlig arkitektur.”

”Resultatet är en robust konstruktion byggd för årtionden av service, som ger den ultimata terrängkapaciteten som du kan ta var som helst”, tillade han.

Munro flyttar till en ny specialbyggd fabrik nära Glasgow, där produktionen initialt ska skalas upp till över 250 enheter per år och till 2 500 per år till 2027.

MK_1 och Pick-up kommer att vara de första lätta fordonen som tillverkas i Skottland på över 40 år, efter att Peugeot-Talbot stängde sin fabrik i Linwood 1981.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *