MG Cyberster: Kinas elektriska Boxster presenteras

Produktionsspecifikationen MG Cyberstar har avslöjats tack vare en begäran från den kinesiska regeringen, som också gav några viktiga specifikationer.

Ansökan från Kinas ministerium för industri och informationsteknologi listar en enmotorig bakhjulsdrift med en toppeffekt på 231 kW, samt en tvåmotorig fyrhjulsdrift med en framaxelmotor med en toppeffekt på 150 kW och en bakaxelmotor med en toppeffekt på 250 kW.

Toppfarten är 193 km/h i den enmotoriga varianten och 200 km/h i den tvåmotoriga varianten.

Cyberster är 4 535 mm lång, 1 913 mm bred och 1 329 mm hög på en hjulbas på 2 690 mm, med ett urval av 19- eller 20-tums lättmetallfälgar och rött eller svart tygtak.

Även om den bara har två säten, betyder dessa yttermått att den är 156 mm längre än en Porsche Boxster på en 215 mm längre hjulbas.

Tjänstevikten varierar från 1850 kg till 1985 kg – mer än 700 kg tyngre än en vanlig Mazda MX-5 och 280-415 kg tyngre än en ZS EV.

Det är oklart hur stort litiumjonbatteripaketet i Cyberster är och vilken räckvidd den erbjuder.

Medan rapporter hade föreslagit att MG skulle kunna ta bort Cyberster-namnet från det ursprungliga konceptet till förmån för MG C EV-namnskylten, som den var varumärkesskyddad för, skulle det framträdande märket på bagageluckan tyda på att så inte är fallet.

Bilder på interiören ingick inte i förfrågan, men bilder delades av EvDriveX på Facebook avslöja en förarfokuserad cockpit.

Framför föraren finns en wraparound-display bestående av tre skärmar, samt ett styrok.

Mittkonsolen är också vänd mot föraren, medan en framträdande – och till synes vadderad – handtag sitter på passagerarsidan.

MG har också gjort en hel del smart arbete, bland annat runt den mittkonsolmonterade växelspaken och på oket.

Som tidigare spionbilder har avslöjat är Cyberstar något nedtonat från konceptet som debuterade på Shanghai Motor Show 2021.

Det finns fortfarande en tydlig likhet, från den aggressiva främre stötfångaren till den flödande siluetten och hela vägen tillbaka till de pilformade bakljusen.

bil tidigare rapporterat att avtäckningen av den produktionsdrivna elbilen försenades till april 2023. Den skulle enligt uppgift göra sin debut på förra årets bilmässa i Guangzhou innan den sköts upp.

Publikationen säger nu vi bör inte förvänta sig avslöjande på bilmässan i Shanghai den här månaden, men leveranserna förväntas fortfarande starta 2024 – lagom till MG-märkets hundraårsjubileum.

MG Australia har berättat AutoExpert Cyberstar är planerad till Australien och ”inte för långt borta”.

Exakt hur den kommer att prissättas och placeras inom MG:s crossover-tunga lineup är oklart.

”Tills när [first full-scale production prototype from China] anlände [in the UK] vi ansåg att den var en naturlig efterföljare till MG F. Det är den inte alls. Det är i en helt annan sektor av marknaden, säger MG UK:s kommersiella direktör Guy Pigounakis bil.

Även om dess roll som märkets enda sportbil kommer att skapa en haloeffekt, tyder Pigounakis kommentarer på att produktionen av Cyberster kan bli dyrare än väntat.

Faktum är att MG textade en teaservideo med ”return of legend”, och pekade på att varumärket dammade av en gammal namnlapp.

MG har inte bekräftat vilken plattform fordonet kommer att använda, även om den nya modulära skalbara plattformen – som ligger till grund för MG 4 – verkar vara ett troligt val.

Den lilla elektriska halvkombin erbjuder ett urval av 51 kWh och 64 kWh batterier, med en räckvidd mellan 350 km och 450 km på WLTP-cykeln.

Slutligen erbjuds MG Mulan – som MG 4 är känd i Kina – med ett 330 kW/600 Nm tvåmotorigt fyrhjulsdriftsystem, som också använder 64 kWh-batteriet.

Denna Cyberstar kommer i princip inte att ha någon konkurrens när den väl lanseras.

Med tanke på MG:s positionering mer som ett värdefokuserat varumärke, kommer Cybersters produktion sannolikt att underskrida framtida elektriska sportbilar som Lotus Type 135 som kommer ut 2026 och Alpine A110-ersättningen som kommer att dela sin plattform, såväl som nästa Tesla Roadster.

Porsche förbereder också en elektrisk ersättare för sin 718 Boxster och Cayman, som väntas runt 2024 eller 2025.

Medan MG alltid har erbjudit en rad salonger och/eller halvkombi, som går tillbaka till dess början i Storbritannien 1924, har bortfallet av TF droptop 2011 lett till en av de längsta sportbilstorkorna hittills.

Skulle Cyberster ta sig hit kommer den att fungera som en del av MG:s expansion av det lokala sortimentet som för närvarande består av MG 3-ljuslucka, ZS small crossover-familj och HS mellanstor crossover.

MG 5 lilla sedan väntas i år, medan förköpet har startat för den elektriska halvkombin MG 4.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *