Lamborghinis elbilar kan vara mer attraktiva än sina bensinbilar

Lamborghinis Flaggskeppssportbilen kan ha övergett sin V12 till förmån för helelektrisk kraft på 2030-talet, märkets VD säger att den fortfarande kommer att leverera en mycket engagerande körupplevelse.

”Vad vi behöver bevisa är att den känslomässiga prestandan, med vilken jag menar sidoacceleration, inbromsning och acceleration ur kurvor, känns ännu bättre än i en av våra superbilar med förbränningsmotorer”, säger Lamborghinis vd Stephan Winkelmann. .

”Det finns säkerligen en chans att vi kan göra detta med den mjukvara vi arbetar med för nästa generation av Lamborghinis och vi är övertygade om att det är absolut möjligt.

”Men det vi inte kan replikera är ljudet från motorn, vilket betyder att vi måste öppna ett nytt kapitel på Lamborghini.

”Jag tror att det kommer att bli en avvägning mellan hållbarhet och prestanda med våra framtida kunder. Dessa människor kommer förmodligen acceptera att det inte längre finns samma känslomässiga soundtrack, förutsatt att vi ger dem mer prestanda.

Lamborghini har redan börjat elektrifiera sitt utbud med sitt nya flaggskepp – laddhybriden Revuelto – som levererar enorma prestanda tack vare tre elmotorer och ett batteri vid sidan av den mittmonterade 6,5-liters V12:an.

”För närvarande är våra kunder glada över att vi går hybrid eftersom det är det första steget och det bästa av två världar. Men i framtiden måste vi bevisa att vi kan göra det med en annan form av makt och det är en större utmaning, säger Winkelmann.

Lamborghini kommer att elektrifiera sitt sortiment under de kommande två åren, vilket gör det möjligt för den att minska sina CO2-utsläpp med 50 procent till 2025.

”Nästa steg är att ha två batteridrivna elbilar för 2028 och 2029, vilket också kommer att introducera vår fjärde och helt nya Lamborghini-modell som ytterligare kommer att minska vårt utsläppsavtryck med upp till 80 procent i slutet av decenniet.” sa herr Winkelmann.

Herr Winkelmann säger att Lamborghini måste se 10 år (eller mer) framåt i planeringscykeln på grund av förskottsinvesteringen och återbetalningstiden när bilarna börjar säljas.

”Om du hade frågat mig för 10 år sedan om vi skulle göra hybrider skulle jag ha sagt nej, men nu har det inte bara blivit acceptabelt, även för en supersportbil, utan det är till och med välsmakande,” sa han.

”Ändå gör den senaste tekniken vi har i Revuelto den faktiskt en enklare bil att köra än någon av våra tidigare bilar, med bättre prestanda och ännu bättre ljud.”

Det retade sin kommande fjärde modelllinje – en elektrisk 2+2 – 2021.

Lamborghini säger att 2+2 har en ”ny karossstil, ny teknik, [and] många möjligheter att återskapa Lamborghini” och kommer att vara ”väldigt igenkännlig, men det måste också vara något helt nytt”.

Den andra elbilen att förvänta sig i slutet av decenniet är en elektrisk Urus.

Lamborghini har ännu inte bestämt sig för hur de första elektriska superbilarna ska se ut.

”Vi har lite mer tid för de två supersportbilarna och vi kan bestämma vad vi ska göra på 2030-talet”, sa Winkelmann.

”Även om vi inte kan bestämma oss i sista minuten, kan vi observera marknaden, elektrifieringens framsteg och, viktigast av allt, vad allmänheten har beslutat är acceptabelt i termer av statliga regleringar och utsläppsregler.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *