I övergången till elbilar, är avgasrör ett tecken på det förflutna?

Det är jordens dag. Och i vad som har blivit en Green Car Reports Earth Day-tradition, är det dags att återbesöka ett lackmustest för att se hur mycket bilmarknaden har förändrats.

Frågan: ”När anses det som moraliskt fel att köpa fordon med avgasrör?”

Eller, för att parafrasera och förtydliga: när anses bilkörning i ditt närområde, som avger avgaser, vara socialt hänsynslöst eller oansvarigt?

Ända sedan sajten först publicerade en version av denna fråga 2014, och sedan den senast reviderades 2019, har nivån av medvetenhet om elbilar ökat exponentiellt – och till och med ludditerna ser det hända och är lite oroliga över vad de har för gas. -Svällande fordon kan vara värt det vid inbytestillfället.

Den rena luftens era av coronaviruset gjorde oss också mer medvetna om lokal luftkvalitet, med fossilbränslebaserade partiklar som påverkade högre dödstal från Covid-19 och mycket mer. Som en studie från Cornell University visade förra året kan lägre nivåer av partiklar (PM2,5) från bilavgasrör rädda 1 163 förtida dödsfall bara i Los Angeles storstadsområde, motsvarande 12,61 miljarder dollar i ekonomiska fördelar.

Elbilar har alltid varit bättre på att hålla föroreningar borta från din närmiljö, men det blir nu allt svårare att hävda att elbilar inte är bättre för miljön i varje användningssituation. Baserat på fordonets hela livscykel är utsläppen från elbilar mycket lägre än jämförbara nya bensinbilar var du än befinner dig i USA. värld.

2021 Volvo S90 (dolda avgasspetsar)

De visuella signalerna hos en förbränningsmotor kan till och med gå ur mode. Stora galler, huvventiler och accentuerade avgaser har länge varit en del av bildesignen. Men när vi letade efter tecken var ett av de starkaste exemplen Volvos pivot 2020 för att börja maskera avgasspetsar på sina laddhybrider.

Robin Page, tidigare designchef på Volvo, uttryckte det sedan i Green Car Reports: ”Genom att ta bort det som en gång var en framträdande egenskap skickar vi inte bara ett meddelande om att de inte längre behövs, utan vi kan också förenkla designpressen ytterligare skandinavisk lyx.”

Vid den tiden noterade Page att designvalet erkänner strävan efter renare städer och miljöförbättringar, och att det visuellt överbryggar företagets övergång till helt elektriska bilar.

Dodge Charger Daytona Concept

Dodge Charger Daytona Concept

Det kan räcka för att tro att detta inte är en förbigående modefluga. Ändå är det verkligen en annan filosofi mot förändring än Stellantis Dodge-märke, som förra året demonstrerade i sin Charger Daytona Concept ett riktigt avgassystem som avgav ljud, om än utan partiklar och CO2.

Även om du kör en modell med förbränningsmotor, vill du dölja avgasrören? Om du har en EV, vill du fortfarande ha avgasljud? Lägg till dina kommentarer nedan och rösta i omröstningen ovan senast måndag morgon!


h/t till John Voelcker för påminnelsen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *