Honda kastar mer ljus över sina elbilsplaner

Honda har avslöjat fler av sina planer för elfordon (EV), även om Australien förblir påfallande frånvarande från dem.

Företagets lokala filial har redan bekräftat att det inte kommer att sälja elfordon här under de kommande fem åren, under vilken tid det kommer att rulla ut flera elfordon på marknader som Japan, Kina och USA.

År 2025 kommer Honda att introducera ett ”medelstort” elfordon i Nordamerika baserat på den nya E&E-arkitekturen, härledd från Hondas befintliga E-specifika EV-plattform, men med större anslutningsmöjligheter för digitala tjänster.

Den följer den tidigare avslöjade Honda Prologue och retade Acura ZDX, stadsjeepar som förväntas 2024 med GM:s Ultium-underlag.

GM-samarbetet kommer att fortsätta, med Honda som noterar att de två företagen ”kommer att fortsätta att utforska ett brett utbud av samarbeten” med en rad mer ”överkomliga” Ultium EVs under ”2027 och därefter”

e:NS2 och e:NP2, som presenterades på denna månads Shanghai Motor Show, kommer att börja säljas i Kina i början av 2024, med en produktionsversion av e:N SUV-konceptet tillsatt senare samma år.

Dessa kommer att vara en del av de 10 nya elbilsmodellerna som ska lanseras i Kina 2027, och märket kommer endast att vara elektriskt där 2035.

I Japan kommer Honda att lansera en N-VAN-baserad kommersiell mini-EV under första halvåret 2024, följt av en EV baserad på N-ONE 2025 och två små elbilar 2026. En av de sista kommer att vara en SUV.

Företaget nämnde inget om två sportbilar som det retade förra året.

Honda har tidigare bekräftat att de planerar att producera mer än två miljoner elbilar årligen till 2030 och endast sälja elbilar med vätgas och elbilar till 2040.

Det anpassar tre av sina amerikanska fabriker för att skapa en nordamerikansk tillverkningsnav för elbilar.

Man köper litiumjonbatterier från GM för sina Ultium-baserade modeller, CATL för sina kinesiska modeller och Envision AESC för Japans kommande kommersiella elbil.

Under andra halvan av decenniet planerar man att introducera semi-solid-state och all-solid state-batterier. Det kommer att börja driva en demonstrationslinje för den senare 2024.

Det utvecklar och investerar i halvsolid-state-batterier tillsammans med SES AI Corporation och kommer att arbeta med GS Yuasa på flytande litiumjonbatterier med hög kapacitet och hög uteffekt.

Det strategiska partnerskapet med Hanwa Co., Ltd. kommer att säkerställa att det ”säkerställer stabil upphandling på medellång till lång sikt” av essentiella metaller som nickel, kobolt och litium.

Honda säger att de kommer att investera 100 miljarder yen (1,13 miljarder A$) årligen i forskning om nästa generations mobilitet, med fokus på områden som väte och hållbara material.

Som tidigare bekräftats kommer ytterligare 10 miljarder yen (113 miljoner A$) att investeras årligen i ”proaktivt sträva efter öppen innovation med startups”. Några av de startups som det redan har investerat i har specialiserat sig på områden som AI, batteriåtervinning, syntetiska bränslen och till och med fusionskraftgenereringsteknik.

Denna investering faller under det nyinrättade Honda Innovations Co Ltd.

Som svar på halvledarbristen har Honda vidtagit flera åtgärder, inklusive dubbel inköp av nyckeldelar och utveckling av alternativa delar.

I framtiden planerar man att stärka samarbetet med halvledartillverkare för att säkerställa en stabil leverans.

År 2022 har Honda åtagit sig fem biljoner yen, eller cirka 53 miljarder dollar, till elektrifiering.

Tidigare i år slutförde företaget en omstrukturering av organisationen, genom att slå samman elektrifieringsinsatserna för sina fordons-, motorcykel- och motorprodukter, samtidigt som den delade upp sin regionala verksamhet i separata divisioner för Nordamerika, Kina och associerade regioner.

Lokalt planerar Honda Australia att fasa ut övergången till elbilar, vilket bekräftar att man inte har några planer på att introducera elfordon under de kommande fem åren.

”Vår elektrifieringsstrategi handlar om att använda hybrid för att överbrygga gapet till elektrifiering i framtiden, vi har inga planer på att introducera elbilar för närvarande”, säger Honda Australiens chef Carolyn McMahon. AutoExpert tidigare i år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *